Карта на сайта Ново COVID-19 и психично здраве В медиите Контакти За мен Текстове

Панически атаки

Психотерапия при панически атаки Въпрос: Какво представляват паническите атаки? По какво се различават от фобиите и от хипохондрията?

Отговор: Паническите атаки (панически кризи) започват внезапно и включват:

1) някои от следните вегетативни симптоми – сърцебиене, прескачане на сърцето, световъртеж, изпотяване, изтръпване, задушаване (вкл. чувство, че е „заседнала буца на гърлото”), гадене, треперене и др.
2) страх от смъртта – горните симптоми се приемат като настъпващо в момента животозастрашаващо заболяване или състояние – напр. инфаркт, инсулт и др. Моя пациентка сподели: „Знам, че някой ден ще умра, но не искам да „умирам” всеки ден!”;
3) страх от загуба на контрол; страх от полудяване (който се подсилва от направените прегледи и мненията на лекари в смисъл: „нищо ти няма”).

Паническите атаки се различават от фобиите по това, че настъпват без връзка със ситуацията, не са провокирани напр. от височина, тясно помещение, животни и т.н.

Паническите кризи се различават от хипохондричните страхове по това, че има действителни вегетативни симптоми, които се получават най-често в резултат от отделянето на голямо количество норадреналин в нервната система. При хипохондрията има по-скоро мисли (убеденост) за съществуващо заболяване, което лекарите не могат да открият.

Паническото разстройство включва:
(1) панически кризи;
(2) тревожно очакване на следваща криза;
(3) избягване на ситуации, в които преди това са се случвали панически атаки.

Паническото разстройство не е начало на по-сериозно телесно или психично заболяване.

Хората с паническо разстройство обикновено са преживяли внезапна смърт на близък или животозастрашаваща ситуация в миналото, като е възможно да са минали няколко години преди появяването на първите симптоми.


Паническото разстройство често се придружава от агорафобия.


Прочетете:

Паническото разстройство според МКБ-10

Помощ при паник атаки. Плюсове и минуси на различните подходиПрочетете откъси от книгата "Истината за психичните болести"

Запишете час за консултация на тел. 0888 580 030горе