Карта на сайта Ново COVID-19 и психично здраве В медиите Контакти За мен Текстове

Начало > Психични разстройства > Тревожни състояния > Какво е хипохондрия и как да се справим с нея

Хипохондрия - как да се справим

Какво е хипохондрия?

Порочен кръг на тревожността

Това е засилен и необоснован страх от болести, който ни води често в лекарските кабинети, където ни уверяват, че сме здрави и всичко е на психична основа.

Склонните към хипохондрия обикновено четат медицинска информация в Интернет и дори в учебници. При посещаване на лекар се успокояват за кратко, но след това отново ги обзема съмнение.

Опасяват се от неизлечими болести - рак, СПИН, деменция и др. Когато хипохондрията се съчетае с паническо разстройство, дисоциативно конверзионно разстройство (хистерия) и др., се получава порочен кръг, който може да се разчупи само с правилно лечение.

Как да се справим?

Ключов момент, за да започне правилното лечение, е човекът да допусне, че проблемът може да не е [само] в тялото и да опита с психологична или психиатрична помощ. В зависимост от това, дали мислите за болести са само съмнения или налудна убеденост, са подходящи различен психотерапевтичен подход и различни лекарства, които ще помогнат за по-бързото възстановяване.

Защо да изберем психотерапия?

Началото на лечението при всички случаи е задълбочен разговор, в който ще се изследват страховете, загубите, наличието на телесни болести, житейските трудности. Дали ще продължите само с психотерапия или тежестта на състоянието ще изисква и медикаментозно лечение, става ясно в хода на диалога и в повечето случаи е избор на пациента.

Ако се постигне напредък благодарение на преработване на негативно психично съдържание и намиране на решения за някои проблеми, той остава траен и може да се надгражда. Това е предимство пред лечението само с хапчета, при което няма подобен ефект.Прочетете откъси от книгата "Истината за психичните болести"

Запишете час за консултация на тел. 0888 580 030горе