Карта на сайта Ново Лични истории В медиите Контакти За мен Текстове

Начало > Психични разстройства > Шизофрения > Възстановяване от шизофрения

Лични истории с коментар


Възстановяване от шизофрения

Да, възстановяване. Ако не вярвате на мен, повярвайте на Сесилия МакГау. Тя описва достатъчно плашещи симптоми на своята психоза. Благодарение на собствените си усилия и на лечението си, тя може да направи това представяне и да се бори срещу стигмата, разкривайки личната си история.

От 2001 г. работя с хора с шизофрения, от 2009 г. водя обучения за тази болест (включително показвайки на моите пациенти това видео). Ще Ви предложа коментари и съвети по темата, като използвам опита си, но и видеото на Сесилия. Обръщам се към диагностицираните с шизофрения, но смятам, че този текст може да бъде полезен и на семействата им, а дори и на психиатрите, които се задоволяват само с предписването на лекарства, без да насочат към останалите стъпки от възстановяването. Обръщам се с призив да не спирате след овладяването на най-острите симтоми, да не отписвате себе си, да си поставите за цел едно прилично функциониране и приветлив външен вид. Веднага предупреждавам: не твърдя, че е лесно. Напротив, по-трудно е, отколкото за т. нар. здрави. Твърдя само, че е възможно и че си струва.

С какво възстановяването от психотично разстройство е повече от медикаментозното лечение? Когато лекарствата потиснат халюцинациите и налудните мисли, идва моментът да се вземеш в ръце и да изградиш отново разрушените от болестта външен вид, интереси, приятелства, постижения и изяви. Ще формулирам прости съвети (но сложни за изпълнение) и ще ги илюстрирам с примера, които ни дава Сесилия в това видео.

recovery

👉 Ако намерите кауза, която Ви вдъхновява, следващите стъпки ще Ви се сторят по-лесни. Сесилия е решила чрез неправителствена организация да подкрепя и защитава студентите с шизофрения в САЩ. Тя се е посветила на тема, която засяга силно нея самата, пътя по който е минала. Това със сигруност й помага да влага повече желание, да надмогва болестта, която по принцип дърпа назад, разрушава организираните дейности и отнема смисъла от идеите и каузите. Ако плановете и целите не са достатъчно значими за Вас, деструктивната тенденция може да вземе връх.

👉 Проучете подробно какво означава Вашата диагноза и как се е проявила лично при Вас. Теориите, които описват и обясняват шизофренията, са достатъчно сложни и противоречиви, за да объркват дори студентите и младите лекари. Във Ваш интерес е да изучите тази болест, както бихте се подготвили за най-важния изпит в живота Ви.

👉 Не приемайте като чиста монета слуховете за шизофренията. Един от тях - че засегнатите от това разстройство не разбират преносен смисъл, е широкоразпространен в медицинските среди. Моя пациентка, загрижена дали не е казала нещо нетактично на приятеля си, коментира: "Нали в къщата на обесения не се говори за въже?", а за разкриването на тайната за нейната болест сред приятелите, Сесилия казва: "Котката беше излязла от торбата".

👉 Не отлагайте възстановяването за неопределеното бъдеще. Шизофренията започва в юношеството и още тогава трябва да се мисли за последствията от нея. Ползвайте медицинска и психологична помощ. Болестта тласка към обратното - отричане на проблема, спиране на лекарствата, подчинение на симптомите и демонстриране на най-лошо поведение. Това може да се преодолее, много хора са успели, вижте пак примера на Сесилия МакГау. Споделяйте и най-лошите си мисли с лекаря и/или психолога, прикривайте симптомите си пред колеги, съседи и всички, които няма да проявят разбиране. Щадете семейството си.

👉 Управлявайте боледуването и лечението си, доколкото е възможно. Не се оставяйте в ролята на предмет, когото местят във и извън болницата, понякога с полиция. Изберете си психиатър, болница, терапевтична програма, клиничен психолог. Ако посещавате прегледи, сесии и дневни центрове, можете да избегнете болничния престой на затворен режим.

👉 Вероятно имате вътрешен свят, който е много различен от външния, а последният не Ви харесва и не се вписвате добре в него. Научете се да разбирате какво се очаква от Вас, какви са правилата на реалността и как да не ги нарушавате. Ако трябва, станете добър актьор (както се споменава и във видеото).

👉 Отделяйте време за създаване на приятен външен вид. Шизофренията не се вижда. Един от нейните симптоми е да не искаш да се грижиш за облеклото и хигиената си. Но както ни е добре известно, „по дрехите посрещат”. Може би любимото занимание на Сесилия не е да се гримира. Тя го е направила, за да ни спечели за каузата си. С поддържането на външния вид ние изразяваме уважение към другите и повишаваме доверието в себе си.

👉 Представяйте се първо със силните си страни. Сесилия Мак Гау започва с това, че е астроном и астрофизик, в гимназията е открила пулсар и е представила САЩ на Международна космическа олимпиада в Русия. След това може да споделите и за психичното разстройство - има както приятели, така и работодатели, които биха Ви подкрепили.

👉 Научете къде се плащат сметките, как да си разпределяте финансите, откъде да си купувате храна, как се пуска пералнята и т.н. - всичко, което е необходимо за самостоятелно функциониране. Ако сте с шизофрения, не е необходимо някой да се грижи за Вас. Пенсията по болест е минимална и държавата е в дълг към страдащите; това е въпрос, който управляващите трябва да решат в най-скоро време. Но и Вие трябва да извършите Вашата част от работата, за да можете да живеете автономно вкъщи, а не под контрол в институция.

recovery 👉 Не се отказвайте от учене и професионална реализация. Много хора с шизофрения завършват университет или усвояват някакъв занаят. Ако не можете на 8-, работете на 4-часов работен ден. Родителските грижи са до време, после може да се наложи Вие да се грижите за родителите си.

👉 Ако не можете да работите, посещавайте дневен център. Седенето вкъщи и потъването в безвремието водят до задънена улица. Навлизайте в света и се примирявайте с него. Той не е съвършен, но нямаме по-добър.

👉 Не се отказвайте от създаване на семейство. При двама родители с шизофрения, вероятността детето да е здраво е 60 %.

👉 Не се отказвайте от пътувания, спорт, четене, музика, игри и т.н. Дори в началото удоволствието да е малко, ако постоянствате в едно занимание, то ще Ви става все по-интересно и приятно.Прочетете откъси от книгата "Истината за психичните болести"

Запишете час за консултация на тел. 0888 580 030горе