Карта на сайта Ново COVID-19 и психично здраве В медиите Контакти За мен Текстове

Начало > Коментар на седмицата > Фалшивите лечения

Коментар на седмицата

Фалшивите леченияПсихичното здраве не е заложено безусловно у хората. То се изгражда след сложно и продължително развитие, чувствително е към промените в средата и равновесието му е крехко. Лечението изисква усилия и в повечето случаи резултатите му не са стопроцентови.

Въпреки това, човек не може да избяга от повърхностните послания и наивните идеи за възстановяването на психичното здраве. Хора без каквото и да било адекватно образование смело препоръчват отхвърляне на лекарствата и психотерапията и прилагане на някакво простичко, но за това пък чудодейно средство за решаване на всички житейски проблеми.

Очакванията ни, че българският народ ще подходи мъдро към измамните псевдо-психологически учения, очевидно не са основателни. Лесното привлича. Повтарянето на мантри е по-примамливо от мисленето. Човекът се оказва способен да отрича проблеми, които избождат очите на околните.

Психично здравият човек може да понася съмнението. Той не бърза да се съгласи с всяка съблазняваща го идея. Способен е да претегля аргументите "за" и "против". Обича да се запознава с противоположни гледни точки, за да може да изгради собственото си мнeние.

Към тези хора ще бъде насочена новата рубрика на сайта - "Коментар на седмицата". Тук ще се предлага критика на различни идеи, които циркулират в публичното пространство - не със стремеж да бъдат оборени на всяка цена, а с много по-важна цел - да накарат читателя да се замисли и да открие собствени, и защо не - още по-убедителни аргументи "за" или "против" изложените тези.Прочетете откъси от книгата "Истината за психичните болести"

Запишете час за консултация на тел. 0888 580 030горе