Начало > Консултация > Паническо разстройство

Панически атаки

Въпрос: Какво представляват паническите атаки? По какво се различават от фобиите и от хипохондрията?

Отговор: Паническите атаки (панически кризи) започват внезапно и включват:

1) някои от следните вегетативни симптоми – сърцебиене, прескачане на сърцето, световъртеж, изпотяване, изтръпване, задушаване (вкл. чувство, че е „заседнала буца на гърлото”), гадене, треперене и др.
2) страх от смъртта – горните симптоми се приемат като настъпващо в момента животозастрашаващо заболяване или състояние – напр. инфаркт, инсулт и др. Моя пациентка сподели: „Знам, че някой ден ще умра, но не искам да „умирам” всеки ден!”;
3) страх от загуба на контрол; страх от полудяване (който се подсилва от направените прегледи и мненията на лекари в смисъл: „нищо ти няма”).

Паническите атаки се различават от фобиите по това, че настъпват без връзка със ситуацията, не са провокирани напр. от височина, тясно помещение, животни и т.н.

Паническите кризи се различават от хипохондричните страхове по това, че има действителни вегетативни симптоми, които се получават най-често в резултат от отделянето на голямо количество норадреналин в нервната система. При хипохондрията има по-скоро мисли (убеденост) за съществуващо заболяване, което лекарите не могат да открият.

Паническото разстройство включва:
(1) панически кризи;
(2) тревожно очакване на следваща криза;
(3) избягване на ситуации, в които преди това са се случвали панически атаки.

Паническото разстройство не е начало на по-сериозно телесно или психично заболяване.

Хората с паническо разстройство обикновено са преживяли внезапна смърт на близък или животозастрашаваща ситуация в миналото, като е възможно да са минали няколко години преди появяването на първите симптоми.


Паническото разстройство често се придружава от агорафобия.


Ако искате да разберете повече, може да се включите в обучение на тема "Паническо разстройство и други тревожни състояния".
psychotherapy

Помощ при паник атаки. Плюсове и минуси на различните подходи


F41.0 Паническо разстройство (епизодична пароксизмална тревожност)

Основна характеристика са повтарящите се пристъпи на силна тревожност (паника), които не се ограничават до определена ситуация или обстоятелства, поради което са непредсказуеми. Както и при другите тревожни разстройства, преобладаващите симптоми обхващат внезапен пристъп на сърцебиене, болка в гърдите, чувство на задушаване, позив за повръщане и чувство за нереалност (деперсонализация или дереализация). Често се срещат вторичен страх от смъртта, от загуба на контрол и от полудяване. Паническото разстройство не бива да се поставя като основна диагноза, ако пациентът е в депресивен епизод по време на появата на пристъпа. При тези случаи пристъпите на паника вероятно са вторични на депресията.


Диагностични указания

Според тази класификация, когато настъпва пристъп на паника в установена фобийна ситуация, това се счита като израз на тежестта на фобията, на която трябва да бъде дадено диагностично предимство. Диагнозата паническо разстройство трябва да бъде поставена само в случаите, когато липсва която и да е от фобиите, посочени във F40.-.

За да бъде поставена със сигурност тази диагноза, трябва да са налице няколко тежки пристъпа на вегетативна тревожност за период от около 1 месец:

(1) в обстоятелства, където няма обективна опасност;
(2) пристъпите не трябва да са ограничени до известна или предвидима ситуация;
(3) между пристъпите трябва да има период сравнително свободен от симптоми на тревожност (макар че е честа предварителната тревожност на очакване).
Включва:паническа атака, паническо състояние.

В диференциалната диагноза, както вече отбелязахме, паническото разстройство трябва да се разграничава от паническите атаки, появяващи се като част от установено фобийно разстройство. Паническите атаки може да са резултат на депресивно заболяване, особено при мъжете, и ако по същото време са изпълнени критериите за депресивно разстройство, то не бива да се поставя като основна диагнозата паническо разстройство.