Карта на сайта Ново COVID-19 и психично здраве Психични разстройства Контакти За мен Текстове

Начало > В медиите > Интервю за списание "Образование и специализация в чужбина"

Как се става клиничен психолог

Как се става клиничен психолог

Трябва да различаваме безплодното лутане от градивното търсене

Интервю за списание "Образование и специализация в чужбина".

"Срещам млади хора, които се лутат и трудно вземат решение не защото няма как да открият силните си страни, а поради незрялост, късно порастване, свръхобгрижване от родителите, неизградена работоспособност, желание за бързи резултати без влагане на усилия. Ако училището, с неговото разнообразие от предмети, не е било достатъчно за изясняване какво им се удава най-добре и къде е насочено желанието им - университетите успяват да мотивират с описанието на програмите си, Интернет предлага изобилие от информация, трудовите борси показват какво се търси, курсовете и стажовете са многобройни. Има и психолози, които са профилирани в кариерното ориентиране и предлагат индивидуални консултации.

Моите съвети към младите хора са да опитват и да проучват. Всяка работа (или учене) може да допринесе за изграждането на професионалната идентичност, а ако се окаже неподходяща, да се смени с друга. Но ако младият човек отхвърля всички идеи и по този начин се озовава в групата NEETs*, според мен има нужда от професионална помощ от психотерапевт, психиатър или от посещаване на програми за такива хора.


* "Not in Education, Employment, or Training” - лица на възраст между 15 и 29 години, които не работят, не учат и не са на стаж или обучение.

Цялото интервю можете да изтеглите от тук.

горе