Карта на сайта Ново В медиите Контакти За мен Текстове

Начало > COVID-19 и психично здраве > Опасни ли сме за другите след преболедуване от Ковид-19?

Кога трябва да настъпи краят на карантината

Министър Костадин Ангелов и доц. Любомира Николаева-Гломб

за риска преболедувал от Ковид да зарази някой друг
Проф. д-р Костадин Ангелов:

След изтичане на 14-дневната изолация, този пациент не е заразен и може да се върне на работа. В някои случаи, в носоглътката продължават да се намират олигонуклеотиди, тоест части от вирусната РНК, които се позитивират при извършването на полимеразно-верижната реакция и това води до позитивирането на PCR теста. Но тези хора не могат да заразят друг човек."


Доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести:

Втората карантина е излишна. Тъй като PCR методиката е твърде чувствителна, тя улавя тези остатъци от вируса. [Тестовете] доказват наличие на - PCR - на РНК на вируса, а бързият антигенен тест - на белтъци на вируса. Тоест, наличие на вирус. И двата теста не показват дали този вирус, който се доказва, е жизнеспособен или не... Сега освобождаването от карантина зависи от наличието или липсата на симптоми. Не е тест-базирано, тоест, ако човекът в тези 14 дни е оздравял, подобрило се е състоянието му, има и три дена, в които е в добра клинична форма и има поне 24 часа, в които не е повишавал температура и е с нормална температура без помощта на антипиретици... неговата карантина се вдига.

Цялото видео:Ето и една статия от Medscape, в която се прави преглед на "доказателствата за динамиката на предаване на SARS-CoV-2". В нея се казва: "Досега не е документирано предаване след първата седмица от появата на симптомите."горе