Карта на сайта Ново COVID-19 и психично здраве В медиите Контакти За мен Текстове

Начало > Психоанализа

Психоанализа

Зигмунд Фройд

Психоанализата е създадена преди повече от 120 години от Зигмунд Фройд (и негови пациенти). Оттогава, тя се предава от човек на човек и има последователи във всички страни. Тя е била отричана и "опровергавана" през целия период на съществуването си.

Психоанализата помага на човек да мисли и да забелязва. Да не си затваря очите пред това, което не му е приятно да види. Да се раздели с излишния товар, който носи на гърба си. Да намери нови обяснения, нови решения, нови успехи.

Психоанализата лекува тези страдания, които по друг начин се "лекуват" само временно, частично, измамно. Тя се задълбочава достатъчно, за да открие и изследва причините за едно страдание, както и неговата роля в живота на човека. За да може този живот да продължи без това страдание.

Психоанализата не създава зависимост. Напротив, тя освобождава от предишни зависимости - към успокоителни, храна, вещи, предразсъдъци и най-вече - към чуждото мнение.

Формирането на психоаналитика трае 9-10 и повече години на лична анализа, теоретично обучение, работа под супервизия. Без този дълъг и сложен път на лично и професионално развитие, психоаналитикът не е подготвен когато слуша, да чува проблемите на пациента си, а не своите собствени.

Всички психотерапевтични методи са създадени като опити за доразвиване или за отричане на психоанализата. Днес, до психоанализата обикновено се достига (от пациенти и психотерапевти) след известен период на неуспешно търсене.горе